När du tar ett lån måste långivaren genomföra en kreditprövning på dig. Det innebär att långivaren tar reda på hur din ekonomi ser ut och om du har några betalningsanmärkningar. Denna kontroll genomförs ofta av en tredje part, Upplysnings Centralen. Att det är just UC som utför kreditupplysningen beror på att UC ägs av flera banker, bland annat Nordea, Swedbank och SEB. Ett lån utan UC innebär att det inte är Upplysningscentralen som utför kreditprövningen utan ett annat företag.

Varför är många kreditprövningar dåligt?

Varje gång du genomgår en kreditprövning hos UC så registreras detta i deras databas. Långivarna kan med andra ord se hur många kreditprövningar som UC har genomfört på dig. Om du har många kreditprövningar så betyder det sannolikt att du har lånat eller försökt låna pengar tidigare. Det är dock inte bara långivare som utför kreditupplysningar, dessa utförs även när du ska köpa på faktura, starta ett abonnemang och vid elhandelsavtal för att nämna några fall. Ju fler kreditprövningar du har genomgått, desto mindre sannolikt blir det att du får ett lån beviljat. Det kan även hindra dig från att teckna abonnemang och dylikt. Det är dock inte alla företag som har få kreditkontroller som ett kriterium.

Kreditupplysningen också för din säkerhet som låntagare

En kreditupplysning, oavsett om den går genom UC eller ett annat företag, görs för att kunna ta ett realistiskt beslut kring din låneansökan. En bank eller långivare vill naturligtvis inte bevilja ett lån om man inte har de ekonomiska förutsättningarna som krävs för att kunna betala tillbaka lånet. Eftersom både inkomst och eventuella betalningsanmärkningar syns blir det svårt för personer utan jobb eller med tidigare betalningsanmärkningar att ta ett lån. Om du vill se exakt vilken information som en kreditupplysning delar ut kan du alltid gå in på Upplysningscentralens hemsida. Varje gång någon genomför en kreditupplysning på dig så ska du enligt lag få reda på det samt få en kopia på den information som företaget har fått.