Att lägga om ett lån betyder att du förnyar eller ändrar ditt lån på något sätt. Det är vanligt att man lägger om sitt bolån på grund av att bostaden har ökat i värde eller för att man har hittat bättre villkor hos en annan långivare. Om det är på grund av ett ökat bostadsvärde som du vill lägga om ditt bolån så kommer långivaren att vilja utföra en värdering. Denna kostnad står oftast banken eller långivarna själva för.

När man lägger om sina lån så kan man även slå ihop flera små lån för att skapa ett större lån med bättre ränta och villkor. Det finns både fördelar och nackdelar med detta. Fördelen är att det oftast lönar sig att låna mycket från samma långivare jämfört med att dela upp lånet på flera delar hos olika långivare. Speciellt om varje långivare har avgifter som till exempel aviavgift och liknande.

Vissa långivare kan slå ihop dina lån utan att du behöver betala någon uppläggningskostnad. Det finns dock undantag när det inte lönar sig att slå ihop sina lån. Det kan exempelvis handla om ett lån som du har bra ränta och villkor på, som exempelvis studielånet.