Att lägga om ett lån betyder att du förnyar eller ändrar ditt lån på något sätt. Det är vanligt att man lägger om sitt bolån på grund av att bostaden har ökat i värde eller för att man har hittat bättre villkor hos en annan långivare.

Om det är på grund av ett ökat bostadsvärde som du vill lägga om ditt bolån så kommer långivaren att vilja utföra en värdering. Denna kostnad står oftast banken eller långivarna själva för.

När man lägger om sina lån så kan man även slå ihop flera små lån för att skapa ett större lån med bättre ränta och villkor. Det finns både fördelar och nackdelar med detta. Fördelen är att det oftast lönar sig att låna mycket från samma långivare jämfört med att dela upp lånet på flera delar hos olika långivare. Speciellt om varje långivare har avgifter som till exempel aviavgift och liknande.

Vissa långivare kan slå ihop dina lån utan att du behöver betala någon uppläggningskostnad. Det finns dock undantag när det inte lönar sig att slå ihop sina lån. Det kan exempelvis handla om ett lån som du har bra ränta och villkor på, som exempelvis studielånet.

Bolån

Det är alltid en bra idé att försöka förhandla sig till bättre villkor med sin långivare. Det behöver faktiskt inte vara så svårt alls, utan de vill förstås fortfarande ha kvar dig som kund. Om du exempelvis har upptäckt att en annan långivare har bättre villkor för bolån, så kan du kontakta ditt nuvarande bolåneinstitut om detta och be om att få lägga om bolånet (såvida du har ett rörligt bolån), så att du kan få lägre räntekostnader.

Är bostadslånet bundet till en fast ränta så kan du förhandla om nya villkor först när bindningstiden för lånet med den fasta räntan har löpt ut.

Andra lån

Alla som någon gång jämfört olika långivare vet att räntan kan skilja sig ganska mycket åt mellan de olika aktörerna på marknaden.

Dessutom skiljer sig räntan ibland på lån beroende på om beloppet som lånas är ett större eller ett mindre belopp. Det finns i många fall mycket pengar att tjäna på att samla alla smålån till ett större, eftersom räntan som kan erbjudas på det större lånet är mindre än om alla smålån hade betalats av för sig.

Om du exempelvis har fem smålån på 10 000 kronor styck, alltså till ett samlat belopp på 50 000 kronor, så kan det vara en bra idé att se över om du istället kan samla dem till ett stort lån på 50 000 kronor hos en och samma långivare, men till en lägre ränta.

I praktiken går det då till så att du får ett lånelöfte om ett lån med bra räntevillkor på 50 000 kronor från en långivare. Du använder sedan pengarna till att betala av alla smålån på en gång och blir på så sätt av med dem.

Sedan får du betala av på 50 000 kronors-skulden, precis som du fick innan, med den enda skillnaden att du nu har en mycket lägre räntekostnad varje månad. Dessutom slipper du andra avgifter som kom med att betala alla smålån var för sig.

Samla smålån i bolånet

För att återkomma till bostadslån, så kan man generellt säga att de har lägre ränta än blancolån.
Därför kan det vara ett ypperligt tillfälle för den som har amorterat på sitt bostadslån under en tid, att använda bostadslånet för att samla smålån.

I och med att du har amorterat så sänks din belåningsgrad och därmed också räntan på lånet.

Viktigt att hålla sig uppdaterad

Det finns mycket pengar att tjäna på att hålla sig uppdaterad om marknaden.

Finansmarknaden förändras hela tiden, och det betyder att ett lån som du tog för två år sedan idag hade kunnat läggas om till ett lån med mer fördelaktiga villkor.

Det är också en bra idé att passa på att omvärdera din bostad när du ansöker om att lägga om ditt lån.

I bästa fall har då nämligen bostaden blivit värd mer än den var under den senaste värderingen, vilket innebär att du får ännu bättre förutsättningar till att förhandla dig till bättre räntevillkor.