Det första som händer när du missar en återbetalning av ditt lån är att du får en påminnelse från långivaren. Till detta kommer det oftast även en påminnelseavgift eller förseningsavgift som för det mesta ligger på cirka 60 kr. Långivaren kommer sannolikt att försöka få tag på dig för att undersöka varför du missade en återbetalning. Många gånger kan långivarna hjälpa dig.

Inkasso

Om du inte betalar påminnelseavgiften så är inkasso nästa steg för långivaren. När du får ett inkassokrav så har du åtta dagar på dig att betala tillbaka plus att du får ytterligare en påminnelseavgift. Denna avgift är lagstadgad och ligger på 180 kr.

Kronofogden

Efter detta går ditt ärende vidare till Kronofogden. Det betyder att du först och främst får ännu en avgift att betala, ombudsavgiften, som ligger på cirka 340 kr. När Kronofogden skickar ut en betalningsuppmaning till dig får du ytterligare en avgift på 300 kr plus eventuell dröjsmålsränta. Denna har du tio dagar på dig att betala efter att du skrivit under och skickat in ett delgivningskvitto som du får i samband med betalningsuppmaningen. För att kunna betala tillbaka måste du ha ett betalningsföreläggande från Kronofogden som kostar 300 kr. Utöver allt detta så får du även en betalningsanmärkning, vilket gör det svårt för dig att få ett lån i den närmsta framtiden.

Om du inte betalar Kronofogden så är sista steget en utmätning med en tillhörande avgift på 600 kr. Kronofogden besöker då din bostad och går igenom allt av värde som de kan hitta. Dessa saker kommer att auktioneras ut för att kunna betala av din skuld.