Ett lånelöfte är, precis som det låter, ett löfte från en långivare om hur mycket du kan få låna. Oftast så ber man om att få ett i samband med att man planerar att utföra ett större köp, oftast handlar det om ett bostadsköp. Lånelöftet är med andra ord ett förhandsbesked som du får från långivaren om ett framtida lån.

Hur fungerar ett lånelöfte?

Genom att ansöka hos långivaren eller banken så kan du få reda på hur mycket du kan få låna om du skulle behöva ta ett lån inom den närmsta framtiden. Detta gör att du till exempel enklare kan välja en bostad inom din budget samt snabbare få ett lån när du väl ska utföra köpet. När du ansöker anger du hur mycket du vill låna från långivaren. Därefter kontrollerar långivaren din ekonomi, bland annat genom att utföra en kreditupplysning genom UC. Du får därefter svar om din ansökan godkänns, nekas eller godkänns men till ett lägre lånebelopp. Kom ihåg att du inte kan få ett lånelöfte om du har betalningsanmärkningar.

Hur får jag ett lånelöfte?

Att få ett lånelöfte från en långivare är en enkel process idag. Du kan bland annat ansöka på nätet och få ett preliminärt svar direkt. Oftast tar det ett par dagar innan du får ett definitivt svar från långivaren angående lånelöftet.