När du ska låna pengar för att köpa en bostad så delas ditt lån oftast upp på två delar som kallas för bottenlån och topplån. Bottenlånet är den största delen och har den lägsta räntan. Detta lån använder bostaden som en säkerhet, vilket betyder att långivaren kan sälja bostaden för att få tillbaka pengarna i värsta fall. Det är bolånetaket som bestämmer hur stor del av en bostads värde som bottenlånet får täcka. Det är vanligt att ett bottenlån täcker upp till cirka 70 % av bostadens marknadsvärde. Du kan sedan ta ytterligare ett lån, topplånet, för att täcka upp till 85 % av bostadens marknadsvärde. Resterande 15 % av bostadsköpet måste du finansiera själv på något sätt.

Vad skiljer ett topplån och ett bottenlån?

Topplånet har en högre ränta än bottenlånet eftersom det inte använder sig av bostaden som en säkerhet. En annan skillnad mellan ett bottenlån och ett topplån är att du vanligtvis måste betala tillbaka topplånet snabbare. Anledningen till detta är för att långivaren tar en större risk med topplånet.

En bostads värde både sjunker och ökar hela tiden. Genom att dela upp ett lån på två delar, bottenlån och topplån, minimerar långivarna sina risker.