Att ta ett seniorlån är ett sätt att dryga ut pensionen och du som är pensionerad och äger en bostadsrätt, villa eller ett fritidshus som inte är belånat, alternativt väldigt lågt belånat, kan ansöka om ett seniorlån. Genom att belåna bostaden kan man frigöra en del pengar som blir ett välkommet tillskott i plånboken. Som pensionär har man oftast ganska låga inkomster, varför ett vanligt bolån kan vara svårt att få till.

När man tar ett seniorlån får man oftast välja att få ut en viss summa varje månad eller hela beloppet i en klumpsumma. Se till att jämför seniorlån mellan de olika aktörerna. Några banker som erbjuder seniorlån är bland annat Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank. Ett lån som du väljer att få utbetalt som en engångssumma kan du själv välja om du vill ha en rörlig eller bunden ränta till, medan en månadsutbetalning alltid kommer med en rörlig ränta. Som låntagare behöver du dock inte betala ränta och amortering på lånet under löptiden, vilket gör lånet förmånligt.

Vad som kan vara bra att tänka på när det kommer till seniorlån är att räntan oftast är högre än på ett vanligt banklån – en säkerhetsåtgärd för banken om låntagaren skulle avlida innan lånet är återbetalat.