SBAB står för Statens Bostadsfinansieringsaktiebolag och det är ett statligt ägt låneinstitut. De erbjuder bolån till privatpersoner och även till bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag. Du kan även hitta privatlån från SBAB. Långivaren är relativt ung, åtminstone jämfört med många andra långivare och banker vars rötter sträcker sig till det tidiga 1800-talet. SBAB grundades 1985, då med bara fyra ödmjuka anställda och en enorm uppgift framför sig. Det var SBAB som skulle finansiera alla de statliga bostadslånen, en uppgift som tidigare gick via stadsbudgeten. Långivaren SBAB blev sakta men säkert mer självständig.

SBAB var tidiga med att låta privatkunder skicka in låneansökningar online. De erbjöd detta redan 1998. Idag har SBAB gått från att vara helt inriktade på bolån till att bli en riktig bank som även erbjuder andra typer av lån, exempelvis privatlån.

Produkter och tjänster

SBAB erbjuder inte det största utbudet av produkter och tjänster men det som erbjuds håller väldigt hög kvalitet. Vi listar alla tjänster och produkter här nedan.

Låna

SBAB grundades för att kunna erbjuda bra bostadslån i statlig regi. Än idag erbjuder de bra bolån till både företag och privatpersoner. Du hittar även privatlån här samt billån och något de kallar för energilån med rabatt.

Bolån

Bolånen från SBAB är populära och helt statiska, vilket innebär att du inte har något utrymme att förhandla. Räntan är helt och hållet baserad på värdet av bostaden och lånebeloppet. Du kan ansöka ett vanligt bolån eller ett lånelöfte. Du kan enkelt räkna fram vilken ränta du kommer att få med hjälp av deras kalkyl. Där ser du även räntan för de olika bindningstiderna. SBAB erbjuder även professionell hjälp för ditt bostadsköp, både från deras bolånespecialister och från deras jurister. En tjänst som uppskattas av deras kunder.

Privatlån

Precis som de allra flesta privatlånen i Sverige kan du endast låna upp till 350 000 kronor. Högsta avbetalningstid är 10 år och räntan ligger mellan 3,60 till 8,00 %. Lånet är rörligt och har en bindningstid på 30 dagar. Lånet använder sig av rak amortering, vilket innebär att det börjar som dyrast och därefter blir lite billigare efter varje faktura. För att få låna måste du vara minst 21 år och ha en inkomst på minst 250 000 om året (samma när du söker med en medsökande). Det finns inga avgifter om du betalar med e-faktura, autogiro eller SBAB-giro. Väljer du pappersavi kostar det 25 kronor per faktura.

Billån

SBAB erbjuder i skrivande stund ett billån men eftersom det är ett lån utan säkerhet så handlar det om ett privatlån med ett annat namn. Du erbjuds exakt samma ränta som hos det vanliga privatlånet, det vill säga 3,60 till 8,00 %

Energilån med rabatt

SBAB är en bank som strävar efter att erbjuda produkter som är miljövänliga och hållbara. Energilånet med rabatt är en sådan produkt som härstammar från denna hållbara inriktning. Det är i princip ett privatlån men det får endast användas för energibesparande investeringar eller renoveringar. Om du uppfyller detta villkor får du en kraftig rabatt på din ränta, hela 0,50 procentenheter. Det krävs inte heller några långa och beskrivande dokument för att kunna bevisa att det är en energibesparande åtgärd. På hemsidan står det klart och tydligt vilka typer av renoveringar som du får rabatt för. Det handlar exempelvis om renovering eller investering av dörrar och fönster, tilläggsisolering, uppvärmningssystem och solceller. Du kan hitta hela listan genom att gå in på deras hemsida och klicka på Energilån med rabatt.

Sparkonto och sparränta

SBAB erbjuder även bra möjligheter för dig som vill lägga undan pengar som växer med tiden. Deras sparkonto har inga begränsningar när det kommer till uttag. Du behöver inte heller vara kund tidigare eller använda dig av deras andra produkter utan du kan ha endast ett sparkonto om du vill. Sparräntan ligger i skrivande stund på 0,65 %.

Försäkringar

Du kan hitta två typer av försäkringar hos SBAB. Det är deras låneskydd och deras hemförsäkring. Bägge typer finns i två versioner. Låneskyddet består av Låneskydd Inkomst och Låneskydd Liv. Dessa försäkringar är till för att ditt lån ska kunna betalas om något händer med din inkomst eller om något händer med ditt liv. Bägge har olika typer av begränsningar som du bör läsa innan du tecknar försäkringen.

Hemförsäkringen består av SBAB Hemförsäkring Extra och SBAB Villaförsäkring Extra. Den första är för bostadsrätt och du kan prova på i 6 månader för 700 kronor totalt. Den andra är för villor och du kan prova den i 6 månader för 1 500. Det tillkommer ett antal olika extraskydd i dessa, exempelvis reseförsäkring och andra bra skydd. SBAB-kunder får 15 % rabatt.