Samla lån och krediter – sänk din månadskostnad

Börjar du få mindre och mindre pengar kvar i plånboken varje månad efter att räkningarna har betalats? Det är du inte ensam om. Det är lätt hänt att man samlar på sig lån och krediter under en tuff period med mycket utgifter – men det finns en räddning!

Nuförtiden finns det många nishbanker på den svenska lånemarknaden som erbjuder privatpersoner att ansöka om så kallade samlingslån. Det betyder att du låter banken samla alla, eller delar av dina nuvarande lån och krediter under ett och samma lån, för att på så sätt sänka den totala månadskostnaden och bara ha en räkning att betala. Detta kan vara ett mycket bra sätt att komma på fötter med din ekonomi igen om du känner att det börjar bli rörigt och svårt att klara av betalningarna. Fortsätt läsa om du vill lära dig mer om hur ett samlingslån fungerar och vad du ska tänka på.

Vad är ett samlingslån?

Ett samlingslån är ett lån där du lånar pengar till att betala dina nuvarande lån och krediter för att få en lägre månadskostnad. Banken du lånar pengarna av använder lånet för att betala dina skulder kan man säga. För det mesta är det banken själv som sköter den biten åt dig när själva ansökan är klar och skuldebrevet signerat, så att du kan luta dig tillbaka och inte stressa upp dig.

När allt är klart får du kommande månad en faktura på det månadsbelopp du och banken kommit överens om – vilket oftast är många tusenlappar mindre än vad du betalat innan samlingslånet.

Vad ska jag tänka på när jag ansöker om ett samlingslån?

Som vid alla lån är det räntan och legitimiteten som är viktigast att ha koll på. Tanken är ju inte att du ska öka dina utgifter, utan sänka dem. Alla banker har en exempelränta som de visar upp på sina sajter, men den förändras alltid efter att du skickat in din ansökan och en kreditupplysning har gjorts. Vilken ränta du får i slutändan beror på hur din kredithistorik har sett ut, om du har många lån, många förfrågningar, samt din årsinkomst. Men det du ska leta efter är en bank som har en låg högsta ränta och som är pålitlig.

En pålitlig bank är under tillsyn av den svenska Finansinspektionen eller någon likvärdig myndighet som ser till att alla lagar och regler efterföljs i bankens verksamhet. Den informationen kan du nästan alltid hitta på bankens egen sajt.

Vart kan jag vända mig?

Många nishbanker online på den svenska marknaden erbjuder samlingslån till sina kunder, men inte alla. Det bästa är att göra en sökning på ordet samlingslån och gå igenom dina alternativ, men det finns ett enklare och snabbare sätt att hitta det du söker efter – en låneförmedlare.

En låneförmedlare är inte en bank utan endast en aktör som förmedlar andra bankers lån via sin sajt. De samlar till exempel 30 av de bästa alternativen på ett och samma ställe, och din ansökan går ut till dem alla trots att bara en kreditupplysning tas.

Detta sparar dig enormt mycket tid och engagemang då du slipper sitta och leta igenom hela nätet efter de bästa räntorna. Men det är även väldigt bra att du bara får en upplysning i UC trots så många ansökningar – det är positivt för din kreditvärdighet i framtiden.

Hur ansöker jag om ett samlingslån?

För att ansöka om ett samlingslån ska du först leta upp en låneförmedlare eller bank som erbjuder just detta – det innebär för det mesta banker som kan erbjuda lån upp till 600 000 kronor. Surfa in på bankens/låneförmedlarens sajt, leta upp fliken för samlingslån och sätt igång med att fylla i dina uppgifter. Nästan alla svenska banker kräver att du har ett BankID för att signera din ansökan och även för att signera skuldebrevet. Men hos vissa kan du göra på det gamla goda viset – via posten.

När du fyllt i dina uppgifter och signerat med BankID får du många gånger svaret direkt på skärmen eller via e-post. Om du använt dig av en låneförmedlare kommer du normalt sett inom en timme börja att få erbjudanden från en eller flera banker, och då är det upp till dig om du tycker att räntan ser bra ut.

För att signera skuldebrevet används ofta en länk som finns i mejlet. Klicka på länken och använd BankID för att signera. Nu sköter banken resten och tar kontakt med dina gamla långivare och betalar skulderna.

 

Har du tagit på dig flera lån och krediter? Då bör du fundera över att samla dina lån eftersom det kan minska dina månadskostnader markant. Du betalar ofta högre ränta på mindre lån plus att det ofta tillkommer fakturerings- och aviavgifter. Dessutom finns det fasta avgifter i de flesta privatlånen, eller blancolån som det också kallas, vilket ger en större total avgift när dessa kostnader läggs på varandra. En annan fördel med att samla alla lån är att du ofta får en längre löptid, eftersom mindre lån oftast har en kortare återbetalningstid, och snitträntan blir vanligtvis lägre.

Idag finns det flera olika aktörer som kan hjälpa dig att samla dina lån, avbetalningsköp och krediter på samma ställe så att du istället får ett enda lån att betala av på. Det är både enklare, smidigare och mer ekonomiskt samtidigt som du får en bättre kontroll över dina pengar. Några exempel på företag som kan hjälpa dig att samla dina lån är Lendo, Compricer, Ikano Bank, Bank Norwegian och Marginalens omstartslån. Du kan också kontakta en bank där du vill samla dina lån, förslagsvis den där du har det största lånet idag. Du som tagit flera privatlån och har avbetalningar kan alltså tjäna mycket på att samla lånen.