Jämför privatlån online

Allmänt om privatlån

Ett av de vanligaste lånen idag är privatlånet. Det är inte så konstigt heller, idag är det lättare än någonsin att ansöka om ett lån online. Det finns dessutom flera olika aktörer som erbjuder privatlån online med bra villkor och ränta. Att hitta ett privat lån med låg ränta och bra villkor är enklare när du dessutom kan använda dig av en låneförmedlare för att få in flera erbjudanden från olika banker och långivare. Läs mer om hur det fungerar här.

Hur fungerar ett privatlån

Ett privatlån är ett lån som du får använda till vad du vill. I vissa fall kallas det även för ett blancolån. Du använder ingenting som säkerhet när du ansöker om ett sådant lån. De innebär att banken tar en större risk jämfört med ett billån eller ett bostadslån där bilen och bostaden används som säkerhet. Att ta ett lån utan säkerhet innebär att långivaren måste utvärdera din förmåga att återbetala lånet. Om långivaren bedömer att det blir svårt för dig att återbetala lånet så kan de neka din låneansökan eller ge dig högre ränta på lånet för att täcka risken. Om långivaren bedömer att du har god förmåga att återbetala lånet så vill de naturligtvis gärna ha dig som kund, vilket innebär att de sannolikt ger dig bättre ränta på ditt lån.

Privatlån och räntor

Räntan för ett privatlån är individuellt. Oftast så står det angivet hur lågt och hur högt långivaren sätter räntan. Det är dock inte bara räntan som påverkar hur mycket du ska betala i slutändan. Det kan även finnas olika avgifter som ska betalas, vissa är engångsavgifter medan andra ska betalas varje månad. Det kan handla om uppläggningsavgift, aviavgift, en generell månadskostnad och mycket mer. Olika banker och långivare har olika räntor och avgifter. Det lönar sig alltid att jämföra bankernas låneerbjudande för att på så sätt hitta vem som har bästa privatlånet.

Samla lån och krediter

Ett privatlån får du använda till vad du vill. Det är vanligt att låntagarna använder lånet för att köpa möbler, unnar sig en resa eller något annat liknande. Ett smart sätt att använda ett sådant lån på är att samla sina lån och krediter på samma ställe. Detta gör du genom att lösa lånet, det vill säga betala av hela lånet direkt. Om du har lån som har hög ränta och dyra avgifter så kan du spara en hel del genom att ta ett privatlån som täcker detta lån. Du ersätter med andra ord ditt lån med ett privatlån som har bättre ränta och villkor. Om du har flera smålån och krediter så kan du betala av även dessa med privatlånet.

Jämför privatlån online

Det finns flera sätt att jämföra lån mellan banker och långivare. Du kan själv gå in på de olika bankernas och långivarnas hemsidor för att kolla upp vad de erbjuder för privatlån. Du måste dock skicka en ansökan för att ta reda på exakt vilken ränta som just du kommer att få på ett lån, vilket innebär att varje ansökan du gör leder till en kreditkontroll. När banken utför en kreditkontroll så får de information om din ekonomiska situation, något de behöver för att kunna bedöma vilken ränta du ska få. Varje gång en kreditupplysning utförs så registreras detta, vilket innebär att flera kreditkontroller kan påverka dina chanser att få ett lån beviljat.

Detta leder oss till låneförmedlarna och en av fördelarna med att använda deras tjänster. En låneförmedlare samarbetar med flera banker och långivare. När du ansöker om ett privatlån genom en låneförmedlare så utförs endast en kreditkontroll. Informationen från denna används av samtliga långivare som är anslutna till låneförmedlaren. Du slipper med andra ord att få flera kreditkontroller utförda.

Låneförmedlare kostar inget att använda

Det är helt kostnadsfritt att använda en låneförmedlares tjänster. Bankerna och långivarna betalar en provision för varje kund som de får genom låneförmedlaren. Du kan oftast bara ta ett privatlån upp till 350 000 kronor, oavsett om du ansöker genom en låneförmedlare eller direkt till banken.

Risker och fördelar med privatlån på nätet

Ett privatlån är inte knutet till något som säkerhet. Det innebär att det bara är din förmåga att återbetala som står som grund för lånet. Om något händer med din förmåga att återbetala lånet så kan det bli bekymmer, något som gäller alla typer av lån. Det finns dock låneskydd som du kan använda dig av för att försäkra dig om att du alltid kan betala av dina lån. Eftersom det finns så många aktörer som erbjuder privatlån så krävs det inte så mycket arbete att hitta vem som har billigast privatlån för just dig. Om du är medlem i en fackförening så kan du till och med hitta privatlån med speciella villkor och ränta för medlemmarna. En annan fördel med privatlånet är att du faktiskt kan använda den till vad du vill. Hitta de bästa privatlånet genom att jämföra olika banker eller genom att helt enkelt vända dig till en låneförmedlare.