Att ta ett lån innebär ett stort ekonomisk ansvar och det är därför viktigt att betala på lånet enligt avbetalningsplanen. Det blir nästan alltid dyrare med uteblivna låneavbetalningar än annars, speciellt om det gäller räntefria lån eftersom betalningsvillkoren kan läggas om och innebära att lånet blir räntebärande istället. Dessutom tillkommer påminnelseavgifter.

Om du inte betalar på ditt lån får du i första hand en påminnelse efter förfallodatumet, oftast med en dröjsmålsavgift. Betalas inte den kan långivaren lämna över betalningsfordran till inkasso. Det är inte så ovanligt att betalningsskulder kan gå till inkasso, vilket oftast innebär en extra avgift till inkassoföretaget också. Risken att en skuld går till inkasso är dock inte så stor om du är skötsam kring din ekonomi och dina räkningar.

Betalar du inte inkassokravet kommer skulden så småningom att gå till Kronofogden, en myndighet som driver in skulder åt den som inte fått betalt. Betalas inte räkningen från Kronofogden får du en betalningsanmärkning som hänger med dig i tre år och syns på kreditupplysningar. Det kan leda till att du får svårt att låna pengar i framtiden, ta ett mobilabonnemang eller köpa saker på avbetalning, så därför är det viktigt att betala lånen i tid.