När du behöver ta ett lån finns det flera olika typer av lån att välja mellan. Vilket du ska ta beror på vad du behöver lånet till, och ett av de allra vanligaste lånen är bolån. Bolånet är ett lån som finansierar ett bostadsköp, vilket oftast handlar om stora summor pengar. Hur mycket du får låna beror på hur stor kontantinsats du har, och kontantinsatsen ska utgöra minst 15 % av bostadens totala kostnad. Eftersom stora summor är inblandade delar banken in bolånet i topplån och bottenlån, där bottenlånet utgör den största delen. Det här gör banken för att vara säkra på att få tillbaka sina pengar om värdet på bostaden skulle minska. Vid ett bolån får du välja om du vill ha fast eller rörlig ränta.

Ett privatlån, som också kallas blancolån, är ett lån med högre risk där den som är låntagare bestämmer syfte för lånet. Långivaren har ingen säkerhet och borgenären får själv bedöma låntagarens återbetalningsförmåga och utifrån bedömningen sätts en ränta på lånet. Den är oftast högre än vid ett bolån eftersom det innebär en högre risk.

Snabblån är en annan typ av lån som också kallas för mikrolån. Dessa lån kommer med mycket snabb utbetalning där du oftast har pengarna på kontot senast dagen efter. Ansökan om snabblån sker oftast på långivarens hemsida eller via sms, varför det också kallas för sms-lån. Ett snabblån är ett lån utan säkerhet, såsom bostaden är bankens säkerhet vid ett bolån. Det betyder dock högre ränta eftersom borgenären tar en större risk. Ett lån med säkerhet innebär att du lämnar banken en pant, till exempel en bostad, bil eller båt, vilket gör att räntan blir lägre eftersom det finns en säkerhet för lånet. På så vis kan banken vara trygg med att lånet i värsta fall kan betalas tillbaka med hjälp av panten.