Det finns många olika sätt att spara pengar på. Du kan antingen lägga undan pengar på ett sparkonto, oftast till en låg ränta på över en halv procent eller så kan du investera pengarna istället. Då kan du få avkastning på dina pengar som ser mycket högre ut. Idag finns det goda möjligheter att investera i aktier och fonder på nätet, mycket av detta är tack vare Nordnet. Faktum är att Nordnet var den allra första internetmäklaren för aktier och fonder. Bolaget grundades redan 1996 och utökade snabbt sin verksamhet till andra länder, bland annat Luxemburg, Norge och Danmark. 2001 gick de sedan ihop med Teletrade, en nätmäklare som också tillhörde några av de största i Sverige. Det gjorde att Nordnet blev den allra största aktören inom just nätmäklartjänster.

Produkter och tjänster

Idag erbjuder Nordnet mer än bara möjligheten att handla med värdepapper på ett smidigt sätt. De erbjuder även pensionssparartjänster och utlåningstjänster, precis som en vanlig bank.

Lån

Hos Nordnet har du tre lån att välja mellan. Privatlån, värdepappersbelåning och bolån. Privatlånet kallas för Toppenlånet och är ett lån som sträcker sig till hela 400 000 kronor, vilket är 50 000 kronor mer än vad som vanligtvis erbjuds på marknaden. Räntan ligger mellan 2,95 % till 9,90 %. Dessutom är Toppenlånet amorteringsfritt hela första året. Längsta återbetalningstid är 15 år.

Det finns naturligtvis vissa kriterier som måste uppfyllas för att du ska kunna ansöka om Toppenlånet. Du måste vara minst 25 år, ha en årsinkomst på minst 250 000 kronor och du måste ha haft inkomst i Sverige under minst tre år. Du får dessutom inte ha några betalningsanmärkningar och om du tar lånet när du är lite äldre måste det vara återbetalt innan du fyller 71 år.

Låneförsäkring

Du kan försäkra ditt lån hos Nordnet med hjälp av deras låneförsäkring. Den gäller både om du skulle bli av med din inkomstkälla och om du skulle avlida eller bli sjuk. Låneförsäkringen kostar 8,75 % av din månadskostnad.

Värdepappersbelåning

Om du har värdepapper i Nordnet-depån kan du använda dessa som säkerhet för ett lån. Dessa pengar kan du använda till vad du vill då de i princip fungerar som ett privatlån fast med säkerhet. Ordinarie ränta är minst 3,00 % men beror på marknadsräntan. Du kan även få en effektiv ränta på 0,99 % om dina värdepapper är tillräckligt diversifierade och hur mycket du vill låna. Eftersom ditt lån är baserat på hur stort marknadsvärde dina värdepapper har kan det bli ett stort belopp. Du kan låna upp till 90 % av marknadsvärdet för vissa fonder och 85 % för vissa aktier. Eftersom värdet både kan gå upp och ned är det värt att notera att detta är en riskfylld typ av belåning.

Bolån

Nordnet erbjuder en annorlunda typ av bolån. Istället för att låta dig låna upp till 85 % av bostadens marknadsvärde får du bara låna upp till 50 %. I gengäld kan du få ett bolån med en ränta på mellan 0,79 % till 1,79 %. Rabatten är baserad på hur dina tillgångar hos Nordnet ser ut. Har du tillgångar mellan 0 till 2,5 miljoner får du den högsta räntan på 1,79 %, en ränta som redan där är väldigt bra jämfört med många andra. Har du tillgångar på 2,5 till 5 miljoner blir din ränta 0,99 %. Är det över 5 miljoner får du den bästa räntan på 0,79 %. Lånet kan vara en eller tio miljoner kronor, det beror helt på värderingen av bostaden. Denna värdering är baserad på statistik från liknande bostäder i området. Det är ett utmärkt sätt att få till ett bra bolån för dig som har råd att betala en stor del av marknadsvärdet ur egen ficka. Det är ett lån som är inriktad till private banking-kunder

Pension

Hos Nordnet kan du även pensionsspara och du har flera fonder och pensionslösningar att välja mellan. Dessa är inte bara till för privatpersoner utan även företag kan hitta bra alternativ här. De har låga avgifter i form av courtage, räntenetto, valutaväxlingsavgift och riskförsäkringsavgift. Att flytta sin pension från en annan bank till Nordnet går både snabbt och smidigt. Om det finns en kostnad för att flytta lånet kan det vara värt att kolla upp hur snabbt du tar igen den kostnaden.