Du som är medlem i ett fackförbund kan ansöka om ett medlemslån på banken. Fördelen med medlemslån är att de är enkla och bekväma, där villkor och räntor redan har blivit framförhandlade mellan facket och banken. Det gör ofta ett medlemslån extra förmånligt för dig som är fackligt ansluten och kan dra nytta av detta, och du behöver inget krav på säkerhet. Dessutom brukar livförsäkring ingå i medlemslånet.

Nästan alla banker har något samarbete med ett fackförbund, bland annat de tre storbankerna Nordea, Swedbank och SEB men även mindre, nischade banker såsom ICA-banken. Medlemslånen fungerar som blancolån eller privatlån, dvs. ett lån utan säkerhet. Alla de större fackförbunden har avtal med olika banker, till exempel Unionen, IF Metall och Kommunal.

För att kunna ta ett medlemslån behöver du alltså vara fackligt ansluten till ett fackförbund som har ett samarbete med en bank, och innan du blir godkänd för lånet kommer banken att göra en kreditprövning. Du har alltså rätt att söka ett medlemslån som medlem i facket, men du blir inte per automatik godkänd. Lägsta beloppet att låna brukar vara omkring 20–30 000 kronor och ett medlemslån kommer i princip alltid med lägre kostnader jämfört med ett vanligt privatlån.