Det finns vanliga tråkiga fordon och så finns det spännande motorcyklar.

Att köpa en MC är en dröm för många människor runt om i världen och att kunna glida omkring på vägarna när vädret är fint är en upplevelse som slår det mesta. Nu kan även du komma ett steg närmare din dröm med hjälp av ett MC-lån.

Som alltid när det kommer till större köp så kräver det dock att du har klart för dig vilket som är det mest gynnsamma lånealternativet för ändamålet och vad du behöver tänka på innan du bestämmer dig.

Avgörande är exempelvis om du har tänkt att köpa en sprillans ny hoj av en auktoriserad återförsäljare eller en bättre begagnad MC av en privatperson.

Du behöver också fundera på om du vill ha friheten att kunna sälja motorcykeln vidare utan att behöva tänka på att lösa lånet innan, eller om du istället prioriterar att få en så låg effektiv räntekostnad som möjligt.

Ansöka om MC-lån

Du kan ansöka om ett motorcykellån hos många banker och långivare idag.

Dessa lån skiljer sig en hel del mellan aktörerna, både när det kommer till räntorna och villkoren. Gemensamt för lånen är dock att de är särskilda lån för just MC eller i vissa fall en särskild kategori för fordon och fritid. Det förekommer även att återförsäljare av MC erbjuder lån.

En del långivare vill till exempel helst inte finansiera hela köpet av motorcykeln om hojen ska användas som säkerhet.

Vid sådana fall är det vanligt att du får låna upp till cirka 80 procent av motorcykelns marknadsvärde beroende på vad det är för motorcykel, och sedan får du finansiera resterade 20 procent själv.

Eftersom en motorcykel, precis som alla andra fordon, minskar i värde med tiden så anpassas både belåningsgraden och lånetiden efter detta. Detta påverkar även hur mycket långivaren vill att du ska amortera varje år.

Lånet måste lösas innan vidareförsäljning

Det finns ett par saker som du måste tänka på innan du tar ett MC-lån. För det första så kan får motorcykeln som du köper inte vara äldre än nio år för att du ska kunna få använda den som säkerhet i ett MC-lån. Köpet måste också ske via en återförsäljare av MC.

För det andra så betyder MC-lånet att du använder motorcykeln som säkerhet, och därför kan du inte sälja den utan att först ha betalat av lånet.

Privatlån som MC-lån

Det finns långivare som erbjuder lån där motorcykeln inte används som säkerhet.
Då handlar det om ett vanligt privatlån utan säkerhet där räntan sätts efter långivarens egna kriterier.

Oftast så sätts räntan baserat på hur stort belopp du vill låna och hur din ekonomi ser ut enligt en kreditupplysning.

Dessa lån är nästan alltid kostsammare än ett lån där motorcykeln används som säkerhet. Å andra sidan slipper du att vara bunden till att betala av lånet innan du säljer motorcykeln vidare, och du kan också använda lånet för att köpa en begagnad motorcykel av en privatperson.

Du hittar bland annat bra lån hos aktörer som Lendo, Leasy, ICA Banken och Ikano för att nämna några.

Jämförelsetjänster underlättar

Ett enkelt sätt att jämföra långivare som kan ge dig privatlån för MC-köpet är genom tjänster som Sambla och Consector.

Fördelen med att jämföra långivare med de ovan nämnda tjänsterna är flera.

Dels så slipper du göra arbetet själv; du skickar in en ansökan om lån och sedan kontaktar jämförelsetjänsterna potentiella långivare, som sedan återkommer med sina villkor.

Och dels slipper du att varje företag som kontaktas kör en kreditkoll på dig, vilket är dåligt för din framtida kreditvärdighet.

Genom att använda någon av jämförelsetjänsterna istället så tas bara en kreditkoll på dig, samtidigt som du får ta del av villkor från flera långivare.

Utöka bolån för att finansiera MC-köp

Ett tredje alternativ för att finansiera ett MC-köp är att utöka bolånet, alltså att öka lånesumman på det befintliga bolånet.

När du utökar bolånet kontaktar du het enkelt företaget eller banken som beviljat ditt bolån och ansöker om att få utöka lånet. Såvida det finns låneutrymme brukar det inte vara något problem att göra på det sättet.

Det kan vara fördelaktigt att utöka bolånet för att finansiera ett MC-köp om du har bra villkor på ditt bolån sedan innan.

Att tänka på vid lån till MC

När du är i färd att låna till en motorcykel behöver du alltså först och främst komma fram till vilket av lånealternativen som passar dig bäst;

  • MC-lån med säkerhet
  • Privatlån
  • Låna på bostaden

När du tar ett MC-lån behöver du som sagt finansiera en del av motorcykeln själv, och så får du låna till 80 procent av kostnaden.

Antingen sparar du ihop till kontantinsatsen, eller så kan du låna till kontantinsatsen via ett privatlån eller genom att utöka lånet på din bostad.

Om du inte är nöjd med villkoren

Om du har jämfört alternativen och fortfarande inte hittat någon långivare som kan ge dig riktigt bra villkor för att ta ett MC-lån, så kan det vara värt att undersöka alternativet medlemslån.

Om du är medlem i ett fackförbund kan du ansöka om lån av olika typer. Många fackförbund samarbetar med banker och långivare som bland annat erbjuder blancolån och lån med säkerhet.

Vanligen krävs det att du har varit medlem i fackförbundet i minst sex månader för att du ska kunna ansöka om ett medlemslån.

Det kan vara värt att kolla upp om lånevillkoren ser bättre ut för dig genom ett medlemslån än vad du kunnat förhandla på egen hand med någon av långivarna på marknaden.

Medlemslånen fungerar nämligen så att ränta och villkor inte sätts personligen på den som ansöker efter kreditvärdighet, utan alla medlemmar får samma villkor på sina lån.

Detta är framförallt fördelaktigt för dem som inte har bra kreditvärdighet, exempelvis nyanställda eller personer mer lägre inkomster.