Marginalen är en bank som grundades 2010. Det är en av få banker som du kan vända dig till om du vill låna trots att du har betalningsanmärkning. Hos Marginalen Bank kan du hitta två olika typer av lån. Dessa är privatlånet och omstartslånet. Privatlånet är ett blancolån, det vill säga ett lån utan säkerhet. Omstartslånet är i princip ett bolån där du binder upp bostadens värde.

Privatlån hos Marginalen

Marginalen Bank har ett privatlån som för de mesta liknar alla andras. Det är en vanlig produkt med ett lånetak på 350 000 kronor. Du får använda privatlånet till precis vad du vill, från att köpa möbler till att renovera bostaden eller åka på en resa runt jorden.

För att kunna ansöka om detta lån måste du vara minst 20 år gammal och du får inte ha några betalningsanmärkningar. Du måste även ha en inkomst på minst 150 000 kronor om året. Lånet har en aviavgift på 29 kronor (10 kr vid autogiro), en uppläggningsavgift på 250 kronor samt eventuella påminnelse- och förseningsavgifter på 60 respektive 175 kronor. Räntan är rörlig och varierar mellan varierar mellan 3,50 % till 18,95 %. Dröjsmålsräntan ger dig en ökning av 10 %-enheter på din gällande ränta.

Omstartslån hos Marginalen Bank

Omstartslånet är en produkt där gäldenären kan använda sin bostadsrätt som säkerhet för att låna pengar. Det behöver inte vara en bostad som gäldenären själv äger utan det kan vara en närståendes bostadsrätt som den går med på att använda som säkerhet.

För att kunna ansöka om detta lån måste du först och främst uppfylla vissa kriterier. Du måste vara minst 20 år gammal och folkbokförd i Sverige. Din årsinkomst måste vara minst 250 000 kronor eller 350 000 om det är två som söker tillsammans. Om du har skulder hos Inkasso eller Kronofogden måste du ha löst dessa först. Lånet kan du använda till vad du vill men ska du använda lånet för att köpa en bostad så gäller ytterligare kriterier.

Om ditt omstartslån ska användas för bostadsköp kan du endast låna upp till 85 %. Det ska vara en bostad som förmedlats av en fastighetsmäklare som är registrerad. Värdet på bostaden måste vara minst 250 000 kronor för bostadsrätt och det dubbla för villa och fritidshus. Räntan sätts individuellt, precis som ett privatlån, och börjar vid 4,30 %. Under de tre första åren har du dessutom ett räntepåslag enligt följande:

  • År 1 – +1,50 %
  • År 2 – +1,00 %
  • År 3 – 0,50 %

Låneskydd

Med tanke på att lånen från Marginalen Bank är kostsamma kan det vara väl värt att investera i ett låneskydd. Detta skydd kan betala lånet åt dig upp till 15 000 kronor i månaden. Premien ligger på 9,5 % av månadskostnaden. Det kan vara väl värt att betala lite extra om du känner dig osäker på din inkomstkälla i framtiden.

Kreditkort

Förutom lån kan du även ansöka om att få ett kreditkort hos Marginalen Bank. De har tre olika typer av kort. Dessa är:

  • Marginalen Traveller
  • Marginalen Gold
  • Marginalen Bankkort

Marginalen Traveller ger dig en kredit på upp till 150 000 kronor. Du har räntefri avbetalning på 54 dagar och kan även samla poäng. Dessutom ingår det 9 reseförsäkringar. Årsavgiften ligger på 395 kr per år men första året är gratis. Varje uttag du gör kostar minst 35 kronor eller 3 % av uttaget. Vid valutaväxling tillkommer en avgift på 1,65 %. Om du använder kortet för att köpa din resa får du dessutom försäkringar som exempelvis avbeställningsskydd och självriskskydd.

Marginalen Gold ger dig endast 100 000 kronor i kredit men i gengäld får du 15 försäkringar. Om Traveller är utvecklad för resenärer så är Gold bättre lämpad för vardagen i Sverige. Marginalen Gold ger dig bland annat försäkringar som avbeställningsskydd för event och upplevelser, avbeställningsskydd av resa, allriskförsäkring för svenska köp, ett års extra garanti, nyckelservice om du tappar bort nycklarna och så vidare. Årsavgiften ligger på 195 kronor och du har samma påslag vid valutaväxling samt avgift vid uttag.

Bankkortet är en del av Marginalens Lönekonto, ett konto som i princip fungerar som ett sparkonto. Du har en ränta på 0,60 % som gäller upp till 100 000 kronor. Därefter kan det vara värt att kolla in deras riktiga sparkonto istället.