Leasy är ett företag som ägs av Thorn och 3C Retail. De är i första hand inte en bank utan en e-handel som säljer vitvaror och elektroniska produkter på nätet. Detta bolag grundades redan år 1985 i Danmark, då under namnet VaskRent. Företaget bytte sedan namn till Leasy år 1992 och de kom till den svenska marknaden år 1998. Hos Leasy kan du köpa prylar som du avbetalar med ett lån. Du har flera stora kategorier att välja mellan. Kategorierna är:

  • Datorer
  • Spelkonsoler
  • Bild & ljud
  • Vitvaror & hushållsartiklar
  • Foto & videokamera
  • Mobiltelefoner

Enligt egen utsago väljer de noggrant ut de produkter som de ska erbjuda till sina kunder. När det kommer till datorer har du inte bara laptops och stationära datorer att välja mellan. Du kan även köpa skärmar, skrivare och surfplattor. Kategorin Spelkonsoler består i skrivande stund av olika paket med Xbox One och Playstation 4 samt några få tillbehör. Hos Ljud & bild kan du hitta tv-skärmar med storlekar från 24 till 70 tum, surroundsoundsystem, audioprodukter, Blu Ray-spelare samt produkter för streaming.

Det största utbudet hittar du bland deras vitvaror. Här finns alla möjliga typer av produkter, från tvättmaskiner och torktumlare till diskmaskiner, kylskåp, spisar, dammsugare, värmepumpar och mycket mer. Det märks var Leasy väljer att satsa stort. Deras kategori för Foto & videokamera innehåller exempelvis endast två variationer av samma digitalkamera.

Den sista kategorin heter Mobiltelefoner. Som du kan gissa består denna kategori helt av mobiltelefoner av olika slag, både från välkända varumärken som Apple, Sony, Samsung och Huawei samt mindre kända varumärken som Doro Liberto. Du kan även välja mellan ett stort antal tillbehör till mobilen, även om dessa inte finns att hitta som någon egen kategori eller underkategori.

Leasy har inte alltid det största utbudet inom dessa kategorier men de erbjuder möjligheter för dig att avbetala produkterna under lång tid.

Avbetala produkter med ett lån

Leasy har två typer av lån. Ett minilån och ett större lån. Dessa kan du snabbt ansöka om när du väljer att avbetala en produkt under lång tid. Minilånet är utvecklat för produkter som inte kostar särskilt mycket. Du har ett till tre år som avbetalningstid. Lånebeloppet ligger mellan 5 000 kronor till 10 000 kronor. Räntan sätts individuellt och den är baserad på en kreditprövning. Räntan kommer att hamna mellan 9,84 % och 21,60 %. Minilånet har en aviavgift på 39 kronor per avi alternativt 19 kronor i månaden om du väljer autogiro. En uppläggningsavgift på 595 kronor tillkommer. Räntan är fast och ändras inte under lånets gång. Du får svar inom ett dygn om din ansökan godkänns.

Precis som hos alla långivare finns det vissa kriterier som måste uppfyllas för att din låneansökan ska bli godkänd. Du får inte ha några betalningsanmärkningar, måste vara minst 20 år och du måste vara folkbokförd i Sverige.

Det vanliga lånet

Hos Leasy kan du även låna när du vill köpa dyrare produkter. Då kan du låna mellan 10 000 och 50 000 kronor. Här gäller precis samma ränta som hos minilånet, 9,84 % till 21,60 %. Det tillkommer samma administrationsavgifter som hos minilånet, det vill säga 39 kr per avi eller 19 kr i månaden för autogiro. Även här är räntan fast men återbetalningstiden är däremot längre. Du kan som längst välja en återbetalningstid på 6 år. Uppläggningsavgiften är densamma som ovan, 595 kronor.

Som du kanske kan gissa gäller samma villkor här, det vill säga minst 20 år, noll betalningsanmärkningar, folkbokförd i Sverige och ett bra kreditbetyg vid kreditupplysningen.

När du ska låna pengar för att köpa produkter hos Leasy så är det Thorn Svenska AB som är borgenären. På många sätt fungerar Leasy som ett sätt för långivaren att få in lönsamma kunder. Man kan tveklöst konstatera att affärerna går bra. Det är entreprenören Niels Thorborg som ligger bakom företagen och han driver även många andra företag i Danmark, exempelvis butikskedjan Inspiration och Nørgård Mikkelsen A/S. Niels är en av de rikaste personerna i Danmark med en förmögenhet på flera miljarder. Enligt egen utsago kommer bolaget att satsa extra hårt på Leasy, speciellt på den norska och svenska marknaden. Om detta resulterar i nya lånetyper från Leasy och Thorn Svenska AB återstår att se.