Det du snabbt kommer att märka med just Länsförsäkringar är att det inte finns ett utan väldigt många olika kontor och de är alla självständiga. Det finns i skrivande stund 23 olika länsförsäkringsbolag som har sin verksamhet inom ett visst område runtom i landet. De boende i området som vill teckna en försäkring eller ansöka om ett lån måste vända sig till sitt lokala länsförsäkringsbolag. Varje bolag har sin egen historia. Själva samarbetet påbörjades redan år 1801 och Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän grundades inte förrän 1845. Det finns med andra ord ett moderbolag som bistår alla de olika länsförsäkringsbolagen med hjälp och service på olika sätt och sedan finns det 23 Länsförsäkringar utspridda över hela Sverige. Varje bolag har ett antal olika kontor och ombud.

Produkter och tjänster

Länsförsäkringar erbjuder, trots namnet, inte bara försäkringar till sina kunder. De har även en egen bank, vilket innebär att de kan erbjuda lån till både privatpersoner och företag. Du hittar både blancolån och bostadslån här. Vi listar några av de olika produkterna som Länsförsäkringar erbjuder.

Bolån

Precis som hos de allra flesta långivare kan du låna upp till 85 % av bostadens värde. 75 % av lånet består av ett bottenlån och resterande 10 % är ett topplån. Det finns flera skillnader mellan dessa två typer av lån, både när det kommer till ränta och när det kommer till amorteringstakt. Du hittar deras räntor för bottenlånet på hemsidan. I skrivande stund ligger den rörliga räntan på 2,03 %, 5 år ligger på 2,45 % och 10 år ligger på 3,40 %. Det är rak amortering som gäller hos lånen, vilket innebär att lånet är dyrt i början och blir lägre med tiden. Du kan dela upp ditt lån i flera delar med olika bindningstider. Du kan även ansöka om ett lånelöfte på ett snabbt och smidigt sätt via deras hemsida.

Direktlånet

Länsförsäkringar erbjuder ett privatlån som kallas för Direktlånet. Du kan låna upp till 350 000 kronor och räntan varierar mellan 4,45 % till 11,95 %. Den sätts på individuell basis och det är en rörlig ränta. Förutom räntan finns det även olika avgifter att betala. Först och främst har du en uppläggningsavgift på 375 kronor. Du har även en administrativ avgift på 25 kronor per faktura, 0 kr om du väljer autogiro. Återbetalningstiden kan som längst vara 12 år.

Försäkringar

Länsförsäkringar erbjuder naturligtvis försäkringar av olika slag. Du kan hitta ett stort antal försäkringar att välja mellan, uppdelade i åtta kategorier. Dessa är:

 • Hemförsäkring
 • Bilförsäkring
 • Båtförsäkring
 • Andra fordon
 • Resa
 • Person
 • Djur
 • Förebygga skador

På hemsidan innehåller varje kategori inte bara olika försäkringar utan även annan relevant information som är bra att läsa. Kategorin Resa innehåller exempelvis deras reseförsäkring samt råd vid resa, utökat reseskydd och hur du skyddar dig vid längre utlandsvistelse. Kategorin Person innehåller dessa försäkringar:

 • Livförsäkring
 • Sjukvårdsförsäkring
 • Olycksfalls- och sjukförsäkring
 • Barnförsäkring
 • Gravidförsäkring

Sparkonton

Precis som alla banker kan du hitta ett sparkonto hos Länsförsäkringar. De erbjuder dig även möjlighet att spara med hjälp av fonder, aktier eller andra värdepapper. Du kan öppna investeringssparkonto, fondkonto, en aktiedepå och mycket mer på deras hemsida. Deras fasträntekonto är ett sätt som du kan spara pengar på så att de växer med tiden. Räntan ligger på mellan 0,25 % till 0,95 % och lägsta beloppet du kan spara är 20 000 kronor medan högsta beloppet är 5 miljoner. Räntan beror på hur länge du vill spara pengarna. Fem år ger 0,95 % i sparränta. Vissa Länsförsäkringar har även speciella konton. Göteborg och Bohus erbjuder exempelvis Bohuskontot, ett konto med en ränta på 0,05 % upp till 49 999 och 0,40 % från 50 000 och uppåt. Det som skiljer olika konton åt är detaljerna. Vissa erbjuder obegränsat med uttag medan andra bara ett par uttag per år. Vissa har kostnader och avgifter som tillkommer och andra har inte det.

Pension

Du kan flytta ditt pensionssparande till Länsförsäkringar om du vill. Det finns fördelar med att göra detta, bland annat kan du få olika rabatter på deras olika produkter och tjänster. Förutom de olika rabatterna så kan Länsförsäkringar även hjälpa dig med att välja bra fonder för pensionssparandet. Hos Länsförsäkringar är det väldigt viktigt att fonden arbetar på ett hållbart sätt, vilket innebär att du inte hittar fonder som investerar i exempelvis tobak.