Funderar du på att köpa en lägenhet, men behöver låna till kontantinsatsen? Det är du inte ensam om. På många håll runtom i Sverige kostar det mycket pengar att köpa en bostad vilket för med sig att även kontantinsatsen blir hög. Kontantinsatsen ligger oftast på minst 15 %, så om bostaden du vill köpa kostar 1 000 000 krävs det en kontantinsats på 150 000 kronor.

Varför lånar man till kontantinsats?

Många bostäder är dock dyrare än så vilket innebär att det kan ta lång tid att spara ihop till kontantinsatsen på egen hand, varför många väljer att låna även till kontantinsatsen. Det kan vara tryggt att veta att möjligheten finns om du inte har något annat val än att köpa en bostad för att ha någonstans att bo, men om du saknar tillräckligt med pengar till själva kontantinsatsen för att kunna låna pengar till bostaden. Däremot bör man vara medveten om vilka risker det medför att ta ett lån även till kontantinsatsen, och dessutom blir helhetslånet dyrare.

Privatlån för kontantinsats

Att låna till kontantinsatsen sker med ett så kallat privatlån (blancolån) som inte har bostaden som säkerhet. Det har kortare återbetalningstid och högre ränta än själva bolånet och som mest kan du låna upp till 500 000. Det finns många banker som erbjuder lån till kontantinsatsen, och för att bli godkänd för lånet krävs oftast att du har fast inkomst och saknar betalningsanmärkningar.

Dyrare total boendekostnad

Ju osäkrare lånet är desto högre blir också räntan, och ett privatlån är alltid osäkrare än bolånet eftersom banken inte kan överta egendomen. När du väljer att låna till kontantinsatsen bör du med andra ord räkna noga på kostnaderna som det innebär så att du vet att du har råd med både bolånet och privatlånet. Du kan teckna privatlån hos alla banker som även erbjuder bolån, men det behöver nödvändigtvis inte vara på samma bank.