Hur ett lån till hus och villa fungerar

Många drömmer om att äga en egen stuga eller villa, helst med en fin trädgård där barnen kan leka eller där man kan plantera blommor så att det blir fint. Det är få personer som har råd att köpa ett hus eller en villa rakt av, de flesta av oss måste ta ett lån. Ett huslån, även kallat bolån eller bostadslån, är till för att hjälpa dig köpa ett eget hem. Lånet får dock inte täcka hela bostadens marknadsvärde enligt bolånetaket. Du får bara låna upp till 85 % av bostadens värde.

Ett bolån är uppdelat på två delar

När du tar ett bolån så delas det oftast upp på två delar, ett bottenlån och ett topplån. Bottenlånet är den stora delen av lånet och täcker oftast upp till 75 % av värdet. Denna del har oftast en lägre ränta och en lång återbetalningstid. Anledningen till att bottenlånet har en lägre ränta är för att huset som du köper används som säkerhet för detta lån. Det innebär att banken eller långivaren i värsta fall kan tvinga fram en försäljning av ditt hem om du missköter ditt lån. Om du vill låna den resterande delen för att täcka 85 % av husköpet så måste du ta ett topplån. Detta lån använder inte huset eller villan som säkerhet och därmed blir lånet kostsammare för dig. Oftast så kräver långivaren även att du ska betala av detta lån snabbare.

Skillnaden mellan lägenhetsköp och husköp

Det finns flera skillnader mellan ett husköp och ett lägenhetsköp men dessa handlar oftast om vad pengarna går till. Som husägare så tillkommer kostnader för underhållet av huset eller villan. Det handlar om att du själv ska bekosta sophämtning, uppvärmning av huset, elektriciteten och vattnet för att nämna några kostnader. Dessa finns oftast inbakade i din bostadsföreningsavgift när du äger en bostadsrätt.