Det finns många alternativ för den som vill låna pengar utan säkerhet. Ett mindre bra alternativ är ett SMS-lån som ger en väldigt hög ränta. Att föredra är istället ett vanligt privatlån och här finns det en uppsjö av aktörer där du kan låna ända upp till 500 000 kr utan säkerhet.


Oftast krävs det att du kan visa upp någon form av inkomst och att du inte har några betalningsanmärkningar. Men det finns också lånegivare som lånar ut pengar till den som har fått en betalningsanmärkning.

Hur fungerar ett lån utan säkerhet

Ett lån utan säkerhet kallas även för ett privatlån eller ett blancolån. Det innebär att du inte använder något objekt som säkerhet utan endast baserar lånet på din förmåga att återbetala lånet i tid. Räntan på lånet sätts individuellt och det kan skilja sig en hel del mellan olika banker och långivare. Vi svarar på vanliga frågor kring lån utan säkerhet.

Vanliga frågor och svar kring lån utan säkerhet

Hur mycket kan jag söka som mest när jag ansöker om ett lån utan säkerhet?
Det beror på vilken bank eller långivare du söker ett lån utan säkerhet hos. De flesta har dock en maximal gräns på 350 000 kronor för lån utan säkerhet men i vissa fall så kan du ansöka om hela 500 000 kronor.

Kan jag söka om ett lån utan säkerhet tillsammans med min partner?
Ja, det är fullt möjligt att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande.

Hur påverkar en medsökande min låneansökan?
Att söka tillsammans med ytterligare en person kan påverka din låneansökan på flera sätt. Vissa banker kan tänka sig att höja det maximala lånebeloppet om det är mer än en person som söker. Andra kan tänka sig att sänka räntan på låneerbjudandet. I vissa fall så påverkar det endast chansen att lånet blir beviljat och inte den enskilda räntan eller det högsta lånebeloppet.

Kan jag betala av ett lån utan säkerhet direkt?
Ja, det är inga problem att betala av ett lån utan säkerhet direkt. Du kan även amortera lite extra varje månad för att snabbare kunna betala av lånet.

Hur vet jag vilken ränta jag kommer att få?
Det vet du inte förrän du har ansökt om ett lån och banken har fått göra en bedömning av din ekonomiska situation. Ju mer stabil din ekonomi är, desto lägre är risken för banken och detta påverkar i sin tur räntan som du blir erbjuden. Det står ofta angivet vilken lägsta och högsta ränta som banken eller långivaren har på sina lån.

När får jag pengarna?
Det beror på hur du ansöker om ditt lån och vem du ansöker hos. Om du ansöker om ett lån på nätet så får du oftast ett preliminärt besked snabbt, oftast inom 48 timmar. Därefter är det upp till dig att skriva på erbjudandet och skicka tillbaka det. Ibland har du möjlighet att göra detta elektroniskt, exempelvis med mobilt BankID, vilket gör att hela processen går snabbare. Kom ihåg att bankerna inte arbetar under helgen, vilket innebär att det kan dröja till början av veckan innan något händer.

Kan jag ångra mig?
Ja, du har gott om möjligheter att ångra dig när du ansöker om ett lån. Om du har ansökt om ett lån utan säkerhet och fått in ett låneerbjudande så är detta inte något bindande förrän du har skrivit på avtalet. När du väl har skrivit på och skickat lånet så har du 14 dagar på dig att kontakta banken för att ångra lånet. Observera att du inte kan ångra ett bostadslån på samma sätt.

Hur kan jag jämföra lån utan säkerhet mellan banker?
Ett sätt är att gå in på bankernas hemsidor och läsa deras låneerbjudande för lån utan säkerhet. För att du ska få ett mer exakt svar på vilken ränta du kan få måste du dock skicka en ansökan. Ett annat sätt att jämföra lån utan säkerhet är genom en låneförmedlare. De samarbetar med många banker och långivare. När du söker ett lån utan säkerhet genom en låneförmedlare så skickar de vidare din ansökan till alla anslutna banker och långivare. Du får på så sätt in flera låneerbjudande samtidigt och kan hitta lån utan säkerhet med låg ränta på detta sätt.

Jag vill använda en låneförmedlare för att jämföra lån, kostar det något?
Nej, det kostar ingenting att använda en låneförmedlares tjänster. De får betalt av bankerna och långivarna för varje ny kund de lockar till sig. Det är en av anledningarna till att låneförmedlare ofta samarbetar med många olika banker och långivare.

Hur lång återbetalningstid kan jag välja?
Det beror på vilken bank eller långivare du väljer. De flesta erbjuder 15 år som längst. I vissa fall är det även kopplat till lånebeloppet och din ekonomiska situation.

Vad är annuitet och rak amortering?
Annuitet och rak amortering är två typer av återbetalningssätt. Det som skiljer dessa åt är hur stor del av månadskostnaden som är amortering, det vill säga återbetalning av lånet. Vid rak amortering betalar du av lika mycket av lånet vid varje tillfälle, vilket innebär att räntan blir lägre eftersom lånebeloppet sakta men säkert sjunker. Detta innebär också att din månadskostnad är hög i början och blir lägre med tiden.

Vid ett annuitetslån så förblir månadskostnaden likadan under hela perioden. Amorteringsdelen av månadskostnaden anpassas så att du alltid betalar lika mycket varje månad. Det finns både fördelar och nackdelar med bägge återbetalningssätt.