Denna bank ingår i Ikanogruppen, ett bolag som ägs av familjen Kamprad. Själva banken har inget kontor som du kan besöka utan den finns endast på nätet. Banken lanserades 1995 och sedan dess har de växt till att bli en stor aktör på den svenska lånemarknaden. De erbjuder tjänster till både företag och privatpersoner. Detta gör de inte bara i Sverige utan även i många andra länder, exempelvis Danmark, Tyskland och Storbritannien för att nämna några. Vi kommer att gå igenom deras produkter och tjänster som rör privatpersoner.

Spara, Låna och Kreditkort

Ikano Bank har delat in sina tjänster för privatpersoner på tre kategorier. Dessa är Spara, Låna och Kreditkort. Spara är deras erbjudande för privatpersoner som vill lägga undan sina pengar på ett säkert konto som inte påverkas av aktier, fonder och andra värdepappers värdeskillnader. Det finns tre olika sparkonton hos Ikano Bank. Dessa är:

  • Sparkonto
  • Sparkonto Plus
  • Sparkonto Fix

Det vanliga sparkontot ger dig en ränta på 0,20 %. Du har dessutom fria uttag och det finns inga avgifter för detta konto. Det är en enkel produkt och du kan snabbt och lätt öppna detta grundläggande sparkonto med hjälp av ett BankID.

Sparkonto Plus ger dig 0,35 % i ränta, det vill säga en höjning på 0,15 procentenheter jämfört med det vanliga sparkontot. Du behöver inte ansöka om detta konto utan du blir uppgraderad till Sparkonto Plus när du har sparat minst 100 000 kronor. Du har fyra fria uttag per år och precis som det vanliga sparkontot finns det inga avgifter. Om du tar ut mer än fyra uttag påförs dock en avgift på 1 % av uttagets belopp.

Sparkonto Fix ger dig en ränta på hela 1,00 %. För att få denna ränta måste du binda upp ditt kapital, vilket innebär att du inte kan ta ut pengarna förrän bindningstiden är slut. Det finns olika bindningstider. 1 år ger dig 0,50 % i ränta, 2 år ger dig 0,70 % och 5 år ger dig 1,00 %. Det minsta beloppet du kan binda upp är 10 000 kronor. Det finns ingen maxgräns för hur mycket du får spara på detta konto. Precis som hos det vanliga sparkontot och Sparkonto Plus finns det inga avgifter. Vill du däremot göra ett uttag kostar det 1 % av beloppet du tar ut.

Låna pengar hos Ikano Bank

Precis som sparkonton har du tre val när du vill låna pengar via Ikano Bank. Dessa är:

  • Banklån
  • Billån
  • Bolån

Banklånet är ett privatlån med räntor från 3,50 % till 11,95 %. Du kan låna upp till 350 000 kronor, precis som hos de flesta andra banker och långivare i Sverige. Kortaste och längsta återbetalningstid är 3 år och 12 år. Lånar du mindre än 50 000 kronor är den längsta återbetalningstiden 6 år. Räntan sätts individuellt och den är baserad på hur ditt kreditbetyg ser ut. Det besked du får från din låneansökan kan användas som ett lånelöfte och det är giltigt i 14 dagar från och med dagen du får beskedet. För att kunna ansöka måste du ha en fast inkomst, antingen i form av en fast anställning, en pension eller ett vikariat. Är lånet på mer än 200 000 kronor måste du ha en medsökande. Om du begär pappersfakturor tillkommer en avgift på 25 kronor per avi. Det är även ett krav att du har en lägsta årsinkomst på 125 000 kronor och att du inte har några betalningsanmärkningar.

Billån

Ska du ta ett lån för att köpa en bil kan du välja att ansöka om billånet från Ikano Bank. Detta billån har en ränta på 4,95 %. Det finns inga uppläggningsavgifter och du kan själv undvika aviavgiften genom att välja autogiro. Det är exakt samma som ett privatlån med enda skillnaden att räntan redan är bestämd och att bilen måste vara registrerad i Sverige.

Bolån

Har du hittat den perfekta bostaden som du vill köpa loss? Med Ikano Bank är det fullt möjligt. Du kan låna upp till 8 miljoner kronor för bostadsrätter och 3 miljoner för fritidshus. Kom dock ihåg att Ikano Bank och alla andra som erbjuder bolån endast får belåna upp till 85 % av bostadens marknadsvärde. I skrivande stund ligger den listräntan på 1,69 % för den rörliga räntan samt för 1 och 2 års bindningstid. 3 år har 1,89 %, 5 år har 2,36 % och 10 år har 3,29 %.