Precis som alla de svenska stora bankerna har Handelsbanken rötter som inte bara sträcker sig lång bakåt i tiden, den kryddas även av ett flertal uppköp och namnbyten. Allt började med att Stockholms Handelsbank öppnade ett kontor i Gamla stan redan år 1871. Under de första 50 åren växte banken snabbt, flyttade till större lokaler och de slog sig samman med andra banker för att så småningom byta namn till Svenska Handelsbanken år 1919.

Under 1969 hamnade banken i en kris. Styrelsen beslöt sig då för att avsätta den rådande verkställande direktören till förmån för den blivande banklegendaren Jan Wallander. Då var han bara en framgångsrik direktör för den ovanligt lönsamma Sundsvallsbanken. Under hans tid som vd för Sundsvallsbanken insåg Wallander hur viktigt det var att verksamheten styrdes av bankens relation till sina kunder, en teori han inte bara satte i praktik utan även gjorde på ett väldigt framgångsrikt sätt.

När Jan Wallander fick förfrågan om att anta vd-posten hos Handelsbanken såg han snabbt en möjlighet att introducera detta nya arbetssätt där kunden var mer i fokus än någonsin tidigare. För att kundrelationen skulle kunna fungera på ett bra sätt var det även viktigt att den lokala banken kunde ta viktiga beslut själv. Att decentralisera organisationen på detta sätt var helt nytt men den krisdrabbade storbanken var mer än öppna för att godta denna förändring.

Wallander revolutionerade inte bara Handelsbanken utan i princip hela bankvärlden. Detta ledde till en ny storhetsperiod och med Wallander vid rodret kunde Handelsbanken inte bara bli lönsamt igen, de klarade även av den stora bankkrisen under 1990-talet bättre än de andra bankerna. Detta utnyttjades genom att köpa flera banker, bland annat i Norge, Danmark och Finland. Än idag anses Handelsbanken vara en de mest stabila bankerna i Sverige, till stor del tack vare Wallanders arbete och principer.

Produkter och tjänster

Handelsbanker erbjuder alla möjliga finansiella tjänster och produkter, både för privatpersoner och för företag i alla storlekar. Vi går igenom några av de olika tjänsterna de erbjuder i dagsläget.

Privatlån och krediter

Handelsbanken erbjuder privatlån, bil- och fritidslån samt kort- och kontokredit. Privatlånet finns både med och utan säkerhet. Väljer du privatlån utan säkerhet kan du få en standardlösning med svar inom 24 timmar. Högsta lånebelopp är 150 000 kronor. Utöver standardlösningen kan du även välja ett privatlån med villkor och bestämmelser som är helt anpassade efter just dina önskemål och behov. Här har du möjlighet att använda något värdefullt som säkerhet.

Bil- och fritidslånet är ett lån för dig som vill köpa ett fordon. Du får låna upp till 80 procent av objektets värde och kan även använda objektet som säkerhet. Du kan även få ett lånelöfte på upp till 400 000 kronor och det finns inga krav på återförsäljare eller bilmärke.

Kort- och kontokredit är olika kreditlösningar som ger dig lite mer ekonomiskt svängrum. Allkort Kredit ger dig exempelvis 45 dagars räntefri kredit samt möjlighet att dela upp betalningen. Kontokredit är kopplat till ditt bankkonto och den följer den aktuella marknadsräntan.

Bostadslån

Precis som de flesta banker erbjuder Handelsbanken olika bostadslån. De har flera lösningar för olika situationer, från bolån för den som ska köpa nytt till den som vill bygga ett helt nytt hem eller kanske vill köpa en fastighet utomlands. De erbjuder även låneskydd, ett utmärkt sätt att försäkra sig om att bolånet alltid går att betala av.

Pension och försäkring

När det kommer till pension och försäkringar har Handelsbanken flera fonder och försäkringar som du kan välja mellan. Det är en utmärkt bank att välja för att pensionsspara. Försäkringsmässigt kan du välja mellan liv-, vård-, sjuk- och olycksfallsförsäkring. Du kan kolla in de aktuella priserna för de olika försäkringarna på Handelsbankens egen hemsida.

Spara till ditt barn eller barnbarn

Alla vill vi att våra barn ska ha de bästa förutsättningarna i framtiden för att kunna skapa sina egna liv. Ett bra sätt att säkerställa detta är med hjälp av ett sparkonto till barnet. Handelsbanken erbjuder flera möjligheter för dig att månadsspara en liten summa till ett speciellt konto. Många bäckar små blir snabbt en stor å och även en liten besparing på 500 kronor i månaden blir efter 10 år hela 60 000 kronor, ej inräknat eventuell ränta på sparbeloppet. När barnet är 18 år fyllda kommer det att finnas minst 108 000 kronor på kontot.