Det finns tillfällen i livet då vi vill köpa något som kostar mer än vad vi har för tillfället. Det kan till exempel gälla en dyr produkt, ett fordon eller en bostad. För att kunna utföra köpet kan du ansöka om att låna pengar från en långivare. Du kan låna från en bank eller en av långivarna som finns på marknaden. En förutsättning för att kunna ta ett lån är att du kan betala tillbaka lånet i avtalad tid. Konsekvenserna av att inte betala in sina skulder i tid är allvarliga.

Behöver du verkligen ett lån?

Att ta ett lån är ett beslut som påverkar din ekonomi under lång tid. Detta gäller både stora och små lån. Stora lån som exempelvis bolån betalar du av under lång tid, oftast flera år. Mindre lån som till exempel SMS-lån ska du oftast betala tillbaka efter bara någon månad. För att kunna betala sitt lån i tid måste man ha en regelbunden inkomst av något slag. Generellt sett så är det aldrig bra för personer utan inkomst att ta ett lån.

Frågan om man verkligen behöver ett lån har inte alltid ett enkelt svar. Det är alltid värt att begrunda följande två frågor:

Ska lånet gå till något som du verkligen behöver eller något du bara vill ha?
Behöver du pengarna direkt eller kan du spara ihop pengarna själv?

Har du råd att låna?

Vad du har råd att låna är starkt beroende av hur mycket du eller hushållet tjänar in. Innan du tar ett lån bör du gå igenom din privatekonomi. Ett snabbt sätt att få svar på frågan om man har råd att låna är genom att ta reda på hur mycket man sparar varje månad. Om svaret är att du bara kan spara lite eller att du till och med går minus varje månad så har du med stor sannolikhet inte råd att låna pengar.

Jämför pris och förhandla villkor

Även om du har rätt förutsättningar för att ta ett lån så betyder det inte att du ska ta vilket lån som helst. Det gäller att hitta en långivare som ger dig bra villkor och bra ränta. Kom ihåg att du även har förhandlingsutrymme och kan spela ut långivarnas erbjudanden mot varandra.

Var ute i god tid

Att låna kan ta lång tid och det är inte alltid man får det svar man vill ha. Även om man skulle få lånet beviljat till slut så kan processen ta lång tid.