Det finns tillfällen i livet då vi vill köpa något som kostar mer än vad vi har för tillfället. Det kan till exempel gälla en dyr produkt, ett fordon eller en bostad.

För att kunna göra köpet kan du ansöka om att låna pengar från en långivare. Du kan låna från en bank eller en av långivarna som finns på marknaden. En förutsättning för att kunna ta ett lån är att du kan betala tillbaka lånet i avtalad tid. Men konsekvenserna av att inte betala in sina skulder i tid är allvarliga.

Behöver du verkligen ett lån?

Att ta ett lån är ett beslut som kan påverka din ekonomi under lång tid. Detta gäller både stora och små lån. Stora lån som exempelvis bolån betalar du av under lång tid, oftast flera år.

Mindre lån som till exempel SMS-lån ska du oftast betala tillbaka efter bara någon månad. För att kunna betala sitt lån i tid måste man ha en regelbunden inkomst av något slag. Generellt sett så är det aldrig bra för personer utan inkomst att ta ett lån.

Frågan om man verkligen behöver ett lån har inte alltid ett enkelt svar. Det är alltid värt att begrunda följande två frågor:

  • Ska lånet gå till något som du verkligen behöver eller något du bara vill ha?
  • Behöver du pengarna direkt eller kan du spara ihop pengarna själv?

Har du råd att låna?

Vad du har råd att låna är starkt beroende av hur mycket du eller hushållet tjänar in.

Innan du tar ett lån bör du gå igenom din privatekonomi. Ett snabbt sätt att få svar på frågan om man har råd att låna är genom att ta reda på hur mycket man sparar varje månad.

Om svaret är att du bara kan spara lite eller att du till och med går minus varje månad så har du med stor sannolikhet inte råd att låna pengar.

Det kan låta som en motsägelse, men det krävs faktiskt att du har en stabil ekonomisk situation för att ta ett lån.
Det är aldrig en bra idé att låna om du har en instabil ekonomisk situation, exempelvis om du inte har någon stadig inkomst eller trygg anställning.

Det är bättre att istället fokusera på vad vilka utgifter du kan dra in på och på så vis spara pengar, än att fokusera på att låna för att finansiera konsumtion som egentligen inte är nödvändig.

Det finns tyvärr allt för många exempel på när människor levt över sina tillgångar och låtit ett lån finansiera livsstilen.
En tumregel när det kommer till nöjeskonsumtion och spel är att de aldrig ska finansieras av lånade pengar.

Jämför pris och förhandla villkor

Även om du har rätt förutsättningar för att ta ett lån så betyder det inte att du ska ta vilket lån som helst. Det gäller att hitta en långivare som ger dig bra villkor och bra ränta. Kom ihåg att du även har förhandlingsutrymme och kan spela ut långivarnas erbjudanden mot varandra.

Oavsett vilken typ av lån du är ute efter, eller hur mycket eller lite du vill låna så är det värt att lägga ner lite tid på att jämföra olika långivares erbjudanden och undersöka vad den effektiva räntan blir för ett lån hos dem.

Med tjänster som Advisa, Sambla och Consector behöver dessutom inte jämförelseprocessen vara särskilt ansträngande.

Tjänsterna jämför flera olika långivares villkor på samma ansökan och gör alltså att du istället för att behöva kontakta varje långivare enskilt, kan få svar från dem via en och samma ansökan.

Var ute i god tid

Att låna kan ta lång tid och det är inte alltid du får det svar som du vill ha. Även om du skulle få lånet beviljat till slut så kan processen ta lång tid.

Det kan det dock vara värt, för att få ett lån med bra villkor, i kontrast till ett snabblån med skyhöga räntekostnader.

Låt processen ta tid och nöj dig inte med villkor som hade kunnat vara bättre om du bara hade gett det lite mer eftertanke eller förhandlat med långivaren.

Välj en realistisk återbetalningsperiod

Generellt gäller att ju kortare tid för att betala tillbaka ett lån desto bättre. Du blir skuldfri och slipper att räntekostnaderna springer iväg.

Men det gäller samtidigt att inte vara för optimistisk när du väljer din återbetalningsperiod.

Visst är det lockande att bli kvitt lånet på så kort tid som möjligt, men om du inte tagit dig en funderare innan kan den högre månadskostnaden istället ställa till det för din ekonomi och du kan få svårt att betala tillbaka lånet.

Det är inte heller bra att bli lockad att alltid välja den längsta återbetalningstiden och den lägsta månadskostnaden. I slutändan har du bara fått kasta en massa pengar i sjön på räntekostnader.

Nyckeln är alltså att välja en realistisk återbetalningsperiod som inte gör det svårt för dig att betala månadskostnaden, men inte heller löper på allt för länge med höga räntekostnader som följd.

Fundera på vilken konsumtion du kan offra för att istället betala av lite extra varje månad på ditt lån, och betala sedan av så mycket du kan utan att det blir obekvämt.

Sätt dig ner och gör en kalkyl (ingen glädjekalkyl!) över månadskostnader och bestäm dig sedan för i vilken takt du ska betala tillbaka ditt lån.

Teckna ett låneskydd

Slutligen, så kan det vara en bra idé att teckna ett låneskydd om du har tagit ett större lån med en lång avbetalningstid.

Låneskyddet är en försäkring som hjälper dig ifall du skulle drabbas av ett plötsligt inkomstbortfall som gör att du inte kan betala av ditt lån som det var tänkt.
Det kan exempelvis handla om att du skulle förlora jobbet eller bli sjukskriven under en längre tid.