Den 1 oktober 2010 började nya regler gälla för personer som behöver hjälp med finansiering i form av ett lån vid ett bostadsköp: bolånen fick inte överstiga 85 % av bostadens värde, vilket började kallas för bolånetaket. Detta kom sig då Finansinspektionen såg att svenskarna belånade sina bostäder där sjunkande marknadspriser skulle innebära att många skulle få en belåningsgrad på 100 % eller mer. En belåningsgrad på över 100 % innebär en risk för bankerna att förlora skillnaden mellan ditt lån och bostadens värde, och bolånetaket uppstod för att kyla ner marknaden, för att belåningen skulle minska och för att trygga bankerna.

Bolånetaket innebär i praktiken att du alltså själv måste skjuta till de resterande 15 % som krävs för att köpa en bostad, den så kallade kontantinsatsen. Bolånetaket har också gjort att topplån har blivit ovanligare idag.

Många bostäder idag är väldigt dyra och går inte sällan upp över flera miljoner kronor i storstäderna vilket innebär att privatpersoner måste spara ihop flera hundra tusen i kontantinsats, vilket tar tid och slår extra hårt mot unga i storstäder som ska ut på bostadsmarknaden. Det går dock att låna även till kontantinsatsen med ett privatlån, ett lån utan säkerhet.