En bolånekalkyl hjälper dig genom att visa hur mycket du kan låna och vad alla kostnader kommer att gå till. Den viktigaste informationen du kan få ut av en bolånekalkyl är vad din månadskostnad kommer att hamna på.

Hur man skapar en bolånekalkyl

Det allra enklaste sättet att skapa en bolånekalkyl är genom att hitta en på nätet där du kan fylla i alla variabler själv. Så gott som alla banker har en egen bolånekalkyl som du kan använda dig av för att få fram de relevanta sifforna snabbt.

Att tänka på när man skapar en bolånekalkyl

För att på bästa sätt använda dig av en bolånekalkyl så bör du ha ett lånelöfte från banken. Då vet du ungefär hur mycket du kan använda som lån. Tänk på att du endast får låna upp till 85 % av en bostads marknadsvärde i ett bolån och att bottenlånet oftast bara täcker upp till 75 %. Resterande 10 % kan du ta som ett topplån och dessa har en högre ränta än bottenlånet och måste även betalas tillbaka snabbare.

När du väl har gjort en bolånekalkyl så måste du vara vaksam med att räntorna faktiskt kan ändras. Om du redan från början tycker att din månadskostnad är precis på gränsen så att du klarar dig så kan en räntehöjning ställa till det för dig. Det kan i sådant fall vara läge att tänka om eller försöka hitta en annan bostad som du har råd med.