Bluestep är ett företag som säger ja när andra banker oftast säger nej automatiskt. Det är just detta som gör denna bank speciell. Banken grundades 2005 efter att ha sett ett klart behov på den svenska bolånemarknaden. Det fanns ingen aktör som erbjöd några bra lån till personer som tidigare haft problem med ekonomin och som nu hade en fast inkomst och bra finanser igen. Det handlar inte bara om personer som fått en betalningsanmärkning, något som finns registrerat i tre till fem år. Det handlar även om egenföretagare med likviditetsbekymmer eller privatpersoner som har en annan typ av anställning än fast anställning för att nämna några.

Att få en betalningsanmärkning innebär att 9 av 10 banker automatiskt säger nej. Du kommer oftast inte förbi den automatiska granskningen när du ska skicka iväg en låneansökan. Bluestep accepterar inte heller alla personer som har betalningsanmärkningar men de gör åtminstone en grundlig undersökning innan de ger besked. De ser med andra ord mer på din framtida betalningsförmåga än på din ekonomiska historik.

Produkter och tjänster

Bluestep erbjuder i princip två olika lån, privatlån och bolån. Dessa kommer dock i olika former och med olika villkor.

Privatlån

Precis som den stora majoriteten av lån som erbjuds till svenska privatpersoner har Bluesteps privatlån en maximal gräns på 350 000 kronor och längsta återbetalningstiden är 15 år. Du får ha upp till 10 betalningsanmärkningar för att fortfarande ha en chans att få ett lån beviljat, observera dock att gränsen för maximalt lånebelopp sjunker till 85 000 kronor med en längsta återbetalningstid på 10 år. Även du som har ett vikariat kan ta ett privatlån men i det fallet måste lånet vara återbetalt när vikariatet är slut, något som påverkar hur mycket du kan låna (och amortera) samt hur lång återbetalningstiden blir.

Det finns flera kriterier man måste uppfylla när man ska ta ett privatlån. Först och främst får du inte ha någon skuld hos Kronofogden. Du måste även ha någon form av inkomst, inte nödvändigtvis från en heltidstjänst. Du måste vara minst 18 år gammal. Om du uppfyller kraven kan du snabbt få din låneansökan godkänd och pengar utbetalda till ditt konto. Om du inte blir det kan Bluestep göra en manuell granskning av din situation för att kolla upp din ekonomi. De gör en hushållskalkyl, kollar upp din senaste lönespecifikation, pratar med din arbetsgivare och gör det som krävs för att få en komplett bild av hur dina ekonomiska förutsättningar ser ut. De kanske inte alltid säger ja men de kan säga ja oftare än andra.

Bluesteplånet

Bluesteplånet är ett lån som bygger på två förutsättningar. Först och främst måste du äga en bostad och för det andra måste bostadens marknadsvärde vara högre än ditt nuvarande bostadslån. Tanken med Bluesteplånet är att du kan använda det höjda marknadsvärdet för att ta ytterligare ett lån med bostaden som säkerhet. Dessa pengar kan du sedan använda för att renovera ditt hem, betala av skulder eller kanske göra någon typ av investering. Det finns även andra kriterier som ska uppfyllas. Bostaden måste ägas av dig som privatperson och den måste ha ett värde på minst 200 000 kronor. Den får inte hyras ut i andra hand eller användas i kommersiella ändamål. Du kan belåna upp till 85 % av marknadsvärdet, 75 % om det är en villa. Lägsta lånebelopp är 150 000 kronor och amorteringstiden kan vara upp till 40 år.

När det kommer till räntan sätts den individuellt men det hamnar på mellan 4,30 % till 10,50 % beroende på olika kriterier. Bluestep har en amorteringsmodell som ger dig förhöjd ränta under det första året (+3,98 %) och från och med år 4 sänks räntan med 1 % per år, under förutsättningen att du betalar i tid.

Lånelöfte

Vill du köpa en bostad trots dina betalningsanmärkningar kan Bluestep ge dig en chans. Genom att ta kontakt med Bluestep kan de utföra en helhetsbedömning av din låneansökan och på så sätt ta ett beslut om hur mycket du kan låna. Precis som alla andra lån från Bluestep så baseras bedömningen på din framtida betalningsförmåga. Så länge du har någon typ av inkomst och dessutom inte har några skulder hos Kronofogden kan du hitta en bra lösning tillsammans med Bluestep.