Jämför billån

Behöver du låna pengar till ett bilköp? Här kan du jämföra olika långivare och hitta det billigaste billånet med den bästa räntan. Ofta vid ett billån använder du bilen du köper som säkerhet för lånet till skillnad från ett vanligt privatlån där du ofta inte har någon säkerhet.

Långivare Lånebelopp Ränta från* Mer info
5 000 - 600 000 kr 2,95 % www.advisa.se
5000 - 600 000kr 2,95 % www.zmarta.se
10 000 - 500 000 kr 2,95 % lendo.se
20 000 - 500 000 kr 2,95 % lendify.se
5000 - 600 000 kr 2,95 % sambla.se
10 000 - 300 000 kr 3,95 % bynk.se
10 000 - 350 000 kr 3,95 % santander.se
5 000 - 600 000 kr 2,95 % axofinans.se
5 000 - 600 000 kr 6,99 % banknorwegian.se
10 000 - 500 000 kr 2,95 % Direkto.se
600 000 kr 2,95 % freedomfinance.se
300 000 kr 3,85 % sevenday.se
350 000 kr 3,5 % marginalen.se
500 000 kr 2,9 % consector.se
600 000kr 2,95 % Arosfinans.se

Allmänt om billån

Det är få personer som har råd att köpa en bil utan att ta ett lån. Om du planerar att köpa en ny eller begagnad bil så överväger du säkerligen också om du ska ta ett billån. Det finns flera saker att tänka på om du ska ta ett billån online, som exempelvis olika kriterier och krav som är kopplade till lånet. Vi reder ut vad det är som gäller när du ska ansöka om ett billån.

Vad är ett billån?

Ett billån är ett lån som är anpassat speciellt för de personer som vill köpa en ny bil och behöver hjälp med finansieringen. De flesta bankerna och långivarna erbjuder någon form av billån där bilen används som säkerhet. Det första du måste vara medveten om när du ska ansöka om ett billån är att du inte kan täcka hela bilens värde med ett billån, endast upp till 80 % av värdet. Resten av värdet kan du täcka antingen genom att använda egna pengar som du har sparat ihop eller genom att byta in din nuvarande bil om det är möjligt. Lånetiden ska dessutom anpassas efter bilens värdeminskning, vilket innebär att återbetalningstiden oftast ligger mellan ett till åtta år. Bilen ska inte heller vara mer än 12 år när lånet är slutbetalt. Ibland finns det även krav på hur lite bilen får kosta. Om bilens försäljningsvärde är lägre än det angivna kravet så kan du oftast få ta ett privatlån som täcker kostnaden.

Mer än bara ränta

Det är alltid bra att kolla igenom ett låneerbjudande noggrant. Ofta så finns det även andra avgifter som ska betalas utöver räntan, som exempelvis uppläggningsavgiften, aviavgiften och så vidare. I vissa fall kan du slippa betala dessa genom att vara kund hos banken eller genom att välja e-faktura. Du kan alltid jämföra den effektiva räntan mellan olika lån eftersom den enligt lag måste vara baserad på samtliga kostnader som är kopplade till lånet, inte bara räntan.

Jämför billån på nätet

Själva räntan i sig kan se olika ut hos olika banker och långivare. Därför är det alltid bra att jämföra billånen med varandra innan du väljer något. Det finns flera sätt att jämföra billån online. Antingen så undersöker du själv de olika bankerna och långivarnas hemsidor och erbjudande för billån eller så går du genom en låneförmedlare. Banken har oftast en fast ränta och eventuellt olika avgifter kopplade till lånet. Detta gör att det blir enklare att jämföra lånen. När du använder en låneförmedlare så kan du snabbt få reda på vad de olika bankerna, som de samarbetar med, har för billån. Det kostar ingenting att använda en låneförmedlares tjänster, vilket gör det till ett bra sätt att hitta billiga billån snabbt på.

Olika krav och kriterier

När du ska ansöka om ett lån så har du oftast ett grundkrav som måste uppfyllas. Det kan handla om att du ska vara 18 år eller äldre, att din årsinkomst ska vara över ett visst belopp och att du inte får ha några betalningsanmärkningar. Ibland kan det även finnas krav på att bilen ska vara helförsäkrad tills du har återbetalat hela lånet. Ibland kan långivaren erbjuda ett billån tillsammans med en fördelaktig bilförsäkring. För att kontrollera din ekonomiska situation så utför banken eller långivaren en kreditkontroll, även kallad en kreditupplysning. Denna kreditkontroll anger bland annat din inkomst och om du har några betalningsanmärkningar. Informationen kommer från Skatteverket. Om upplysningen ser bra ut så skickar banken eller långivaren ett låneerbjudande till din adress som du ska skriva på och skicka tillbaka. Ibland kan du även skriva på avtalet elektroniskt.

Endast köp hos vissa återförsäljare

Många banker ställer även krav på vart du ska köpa din bil. Många kräver att du ska köpa bilen hos en auktoriserad bilsäljare om du vill kunna använda deras billån. Det är lätt att förstå varför de kräver detta. Eftersom bilen används som säkerhet vill bankerna och långivarna försäkra sig om att bilen håller den nivå som den ska ha.

Privatlån istället för billån

Det går att täcka hela bilens marknadspris med ett lån men då handlar det om ett privatlån utan säkerhet, vilket innebär att räntan är högre jämfört med ett billån. Dessa lån kan även användas för att köpa begagnade bilar från återförsäljare som inte är auktoriserade.

Lånelöfte för framtida bilköp

Du kan även ansöka om att få ett lånelöfte från en bank eller långivare. Det är ett sätt att få reda på hur mycket du kan låna baserat på din ekonomiska situation. Det kostar inget att be om ett lånelöfte och oftast så gäller de i sex månader, under förutsättningen att din ekonomiska situation förblir likadan under denna period.

Fördelar och nackdelar med billån

Fördelarna med ett billån är att du får möjlighet att köpa en ny bil utan att det kostar allt för mycket på en gång. Eftersom många banker och långivare samarbetar med bilsäljare och dessutom även erbjuder sina egna bilförsäkringar så kan du oftast hitta bra billån med låg ränta och andra förmåner på nätet. En nackdel är att du inte alltid kan använda ett billån för att köpa en begagnad bil, men då finns det fortfarande andra alternativ som du kan använda dig av istället.