Att segla på havet, ro över sjön eller helt enkelt bara få befinna sig nära vattnet är en dröm för många. Problemet är att en båt, även en begagnad sådan, kostar en hel del. Den enkla lösningen till detta är att ta ett båtlån eller ett blancolån. Det finns massor av aktörer på marknaden som beviljar båtlån och blancolån med bra villkor och ränta.

Hur fungerar ett båtlån?

Ett båtlån betyder att du får låna pengar för att köpa en båt helt enkelt. Hur mycket du får låna skiljer sig en hel del mellan olika banker och långivare. En del vill inte låna ut mer än cirka 75 till 80 % av marknadsvärdet medan andra erbjuder lån som täcker hela båtköpet. Vissa långivare använder båten som säkerhet för lånet, vilket betyder att långivaren har möjlighet att sälja båten om du missköter ditt båtlån.

Privatlån till båt

Andra långivare har ingen säkerhet alls men i stället får du en högre ränta på ditt lån eftersom lånet saknar säkerhet. Dessa lån kallas även för blancolån. Många långivare har även krav på båtsäljaren, de ska helst vara godkända fackhandlare. Dessa långivare beviljar med andra ord inte ett lån där du ska köpa en båt från en privatperson.

Oftast är en stor del av lånet beroende av vad det är för typ av båt du köper och hur stort lån du vill ta. Det är stor skillnad mellan att köpa en liten motorbåt jämfört med en segelbåt av erkänt hög kvalitet. Det är även vanligt att man har ett amorteringskrav när man tar ett båtlån. Det betyder att man ska betala en viss del på lånet varje år, utöver räntan. Idag erbjuder de flesta banker och långivare båtlån av olika slag. Du kan till exempel ta ett båtlån från Swedbank, Nordea eller Ica Banken.