Det finns mycket som skiljer just Avanza från andra banker. Först och främst är de nästan helt och hållet nätbaserade, vilket innebär att det inte finns något kontor att besöka. Företaget grundades redan 1999 men det dröjde ett par år innan bolaget introducerade namnet Avanza. Från början var deras verksamhet helt och hållet inriktad på att vara aktiemäklare på börsen. De har dock växt till att bli en stor aktör som hjälper privatpersoner att spara pengar på ett lönsamt sätt.

Idag har de mer än en halv miljon kunder. De erbjuder inte bara möjlighet för privatpersoner att investera i aktier och fonder, de lär även ut hur man handlar med aktier och vad du ska tänka på när du vill ge dig in i den här världen.

Börja spara med värdepapper

Något som särskiljer just Avanza är att de har väldigt låga courtage. Courtage är ett franskt ord och syftar på den avgift som du ska betala när en fondkommissionär köper eller säljer värdepapper (exempelvis aktier) åt dig. Den kallas även för handelsavgift i Sverige. Avanza har flera courtageklasser som är baserade på hur stora affärer du gör. Om du precis har börjat spara får du courtageklassen Start. Här är lägsta courtage 0 kr och rörligt courtage 0 % under villkoret att du endast får göra affärer på Stockholmsbörsen. Rörligt courtage används vid större affärer som är högre än ett förutbestämt belopp. Gör du en telefonorder kommer det att tas ut en avgift. Vill du handla med värdepapper på en annan börs finns det olika kostnader. Courtageklassen Start har ett lägsta courtage på 1 kr och rörligt courtage på 0,25 % hos First North. NGM & Nordic MTF har lägsta och rörligt coutage på 19 kr och 0,25 %.

Courtageklassen Start har du tills du har sparat ihop mer än 50 000 kronor eller om du har gjort mer än 500 affärer via Avanza. Då får du istället courtageklassen Mini. Det finns ytterligare tre klasser:

  • Small
  • Medium
  • Fast pris

Istället för att lägga undan pengar i ett separat konto varje månad så kan du använda pengarna för att köpa aktier eller fonder som växer. Läs mer om hur du kan investera pengar på Aktieskolan.se genom Avanza bank.

Avanza Zero

Avanza erbjuder även en egen fond som du kan investera i. Det är en avgiftsfri fond som bland annat är fördelad med värdepapper från Hennes & Mauritz AB samt banker som Nordea Bank AB, Swedbank AB A och Svenska Handelsbanken A. Avgiftsfri innebär i det här fallet att den inte har några köp eller säljavgifter, inte har någon förvaltningsavgift och inte heller några årliga avgifter.

Låna hos Avanza

Känner du att du har bra koll på börsen och vill börja göra större affärer? Då kan Avanza hjälpa dig med kapital i form av ett lån. Tanken bakom Avanzas lån är att du använder dina värdepapper som säkerhet, vilket förutsätter att du har värdepapper överhuvudtaget. Detta lån är uppdelat i två nivåer. Den ena nivån kallas för “”Ordinarie utlåningsränta”” och den ligger på 5,40 %. Du kan endast använda värdepapprets belåningsvärde som säkerhet. När du skapar ett konto hos Avanza kan du se dina värdepappers totala belåningsvärde på din kontoöversikt. Om dina värdepapper dessutom uppfyller vissa krav kan du ta del av “”Superlånet””, ett lån med en ränta på 1,74 %. Du får max låna upp till 35 % av marknadsvärdet på det innehav du har som dessutom är godkänt. De värdepapper som är godkända har ett S alternativt så är det Avanza Zero-fonden. Du måste ha minst tre värdepapper som är godkända utom när det kommer till Avanza Zero, då behövs bara fonden.

Poängen med lånet är att du kan göra ordentliga satsningar och på så sätt göra lönsammare affärer på börsen. Det är dock värt att nämna att även om den potentiella vinsten blir högre så blir även risken det. Att handla värdepapper på börsen med ett lån från Avanza kan med andra ord bli dyrt om dina aktier och fonder tappar i värde.

Skulle du bli överbelånad måste detta åtgärdas direkt, antingen genom att du själv åtgärdar det med hjälp av kontanter och värdepapper eller så säljer Avanza av dina värdepapper som du använde som säkerhet när du tog ditt lån.